James Warhola

James Warhola /*1955/, synovec Andyho Warhola, prezentuje sa dvoma olejomaľbami Novodobý gladiátor a Čarodejníkova dielňa. Múzeu venoval 6 rozprávkových kníh, ktoré ilustroval. Knihu „Na návšteve u slávneho strýka“ napísal, ilustroval a u nás aj symbolicky pokrstil pôdou z Mikovej. Múzeum navštívil v rokoch 1993 a 2006.


Ultra Violet: Obrazy, grafiky, objekty

25. VII. – 25. IX. 1992

Ultra Violet /*1935 – †2014/, vlastným menom Isabelle Collin Dufresne, francúzsko-americká umelkyňa a spisovateľka, jedna zo STAR Andyho Warhola. Prezentovala sa svojou typickou ezotericko-duchovnou tvorbou, anjelmi a biblickými motívmi. V Medzilaborciach vytvorila Dvojportrét A. W. a U. V.


Guglielmo Achille Cavellini: Retrospektíva „Homage Cavellini“

13. XI. – 13. XII. 1993

Guglielmo Achille Cavellini /*1914 – †1990/, známy aj ako GAC, taliansky zberateľ umenia, maliar, predstaviteľ mail-artu, neo-dada, performance. Narodil sa 11. 8. 1914 v Brescii, zomrel 23. 10. 1990 (vo veku 76). Už v mladosti začal obchodovať s umeleckými dielami a nešlo iba o chladnú komerčnosť. Kupoval ich, uchovával a potom prezentoval na rôznych výstavách a vo vlastnej galérii. Popritom sústavne kreslil, maľoval a venoval sa aj publikačnej činnosti až do konca života.


Billy Name: Factory

XI. – X. 1994

Billy Name /*1940 – †2016/, vlastným menom William Linich, americký fotograf, filmár, svetelný dizajnér. Jeho meno je súčasťou FACTORY, ktorej striebornú/silver podobu vtisol práve Billy. S Andym prežil veľa tvorivých rokov a je jedným z mála, ktorí meno Andyho Warhola nepoužil pre vlastnú reklamu, alebo vylepšenie svojho image. Dlhoročný asistent a priateľ Andyho Warhola daroval múzeu portfólio svojich signovaných čiernobielych fotografií zo života vo FACTORY.


Gustavo Monroy: Donde esta mi casa? /Kde je môj dom?/

12. IV. – 3. V. 1995

Gustavo Monroy /*1959/ – mexický umelec, predstaviteľ súčasnej mexickej maľby.


Morgan O´Hara: Portraits for the twenty-first century /Portréty pre 21. storočie/

7. IV. – 31. IV. 1995

Morgan O´Hara – Američanka, ktorá vyrastala v Japonsku. Predstaviteľka konceptuálneho umenia, blízke je jej japonské umenie, študovala psychológiu umenia a venuje sa bojovému umeniu aikido. Vo svojej tvorbe využíva líniu, kresbu, kaligrafiu, vytvára sieť línií, tvarov a farieb, ktorou zachytáva portrét, pohyb, posolstvo.


II. 1996 – Homage Ray Johnson – Fax-Art

Ray Johnson /*1927 – †1995/, americký umelec, predstaviteľ pop-artu, mail-artu, neo-dada, venoval sa konceptuálnemu umeniu a koláži. Bol osobným priateľom Andyho Warhola.


John Raul Cooper: Z fotoalbumu

10. X. 1996

John Raul Cooper – americký fotograf, pre ktorého je charakteristická klasická čiernobiela podoba fotografie. V múzeu sa prezentoval výberom fotografií zo života osobností i bežných ľudí. Zachytáva okamihy bez prípravy, fotografie vytvorené bez zložitosti, bez zbytočného kombinovania.


Kjell Nupen: Obrazy

20. VI. – VII. 1997

Kjell Nupen /*1955 – †2014/, nórsky maliar, grafik a sochár. Predstaviteľ severského umenia, typické sú pre neho lyricko-abstraktné maľby mora, hôr, scenérií inšpirovaných nórskou prírodou. Veľmi skoro sa etabloval v zahraničí.


Nikifor Drowniak

V. – VI. 1997

Nikifor Epifanij Drowniak /*1895 – †1968/, poľský maliar lemkovského /rusínskeho/ pôvodu, predstaviteľ naivizmu. Chudobný maliar, s výzorom žobráka, ktorý očaril svojím prirodzeným výtvarným prejavom a vystavoval okrem iného aj v Londýne, New Yorku, Kyjeve.


Ryszard Horowitz: Fotografie

I. – II. 1997

Ryszard Horowitz /*1939/ – poľský fotograf žijúci a pôsobiaci v USA, predstaviteľ surrealizmu vo fotografii. Ako dieťa spolu s rodičmi akoby zázrakom prežili koncentračný tábor. Študoval v Krakove a v New Yorku. Je považovaný za priekopníka špeciálnej a digitálne spracovanej fotografie.


Georgios Katsagelos: Fotografie – výber z tvorby

13. V. – VI. 1997

Georgios Katsagelos /*1957/, grécky fotograf, študoval v New Yorku, žije a pracuje v Solúne. Venuje sa portrétovaniu a zobrazovaniu človeka v jeho typickom prostredí.


9. III. 2012 – XII. 2014 – Robert Indiana: Písmo ako obraz

Robert Indiana /*1928 – †2018/, americký umelec, scénograf a kostýmový výtvarník, predstaviteľ pop-artu. Typické pre jeho práce je zobrazenie jednoduchých až ikonických čísel alebo písmen, krátkych slov /jesť, objatie/, ale najznámejším je vyobrazenie slova LOVE v mnohých farebných prevedeniach a v mnohých jazykoch sveta. V priestoroch MMUAW je vystavené portfólio Roberta Indianu Love de luxe.


12. III. 2012 – vystavené dielo Jeana Michela Basquiata

J. M. Basquiat /*1960 – †1988/, afroamerický umelec, ktorého podporoval Andy Warhol. Venoval sa graffiti, vo svojej tvorbe využíval okrem štetca aj sprej, jednoduché nápisy a naivné, detsky pôsobiace kresby.


WARHOL&BANKSY&BAM­BI

29. XI. – 22. IV. 2014

Banksy je anglický graffiti umelec pochádzajúci z Bristolu. Banksyho diela sú často satirické až ironické a nesú politické, kultúrne alebo etické posolstvo. Jeho pouličné umenie (angl.: street-art), ktoré kombinuje s graffiti s využitím šablónovej techniky, sa objavilo nielen v Londýne, ale aj v iných svetových mestách. Má utajenú identitu. Bambi je meno pre anglickú graffiti umelkyňu z Londýna. Jej identita je takisto neznáma, vie sa o nej iba to, že bola alebo je slávnou speváčkou /uvažuje sa, že by to mohla byť Paloma Faith, MIA, Adele, Geri Halliwell alebo Victoria Beckham/. Podľa amerického časopisu Time, jej pseudonym je odvodený z rodinnej prezývky z detstva „Bambino“. Jej diela vlastnia známe osobnosti, napr. Rihanna, Brad Pitt, Robbie Williams a Mark Owen.

25. VIII. 2016 – KEITH HARING: ICONS

Keith Haring /*1958 – †1990/ umelec, venoval sa graffiti a street- artu, aktivista, autor ikonických postáv vytvorených výraznou líniou.


KEITH HARING: The Story of Red and Blue

1. V. 2017

Keith Haring /*1958 – †1990/ umelec, venoval sa graffiti a street- artu, aktivista, autor ikonických postáv vytvorených výraznou líniou.


Miloslav Láber: TRETIA PLANÉTA

5. 5. – 31. 10. 2018

Miloslav Láber „Whisky“ /*1969/ prvá výstava fotografií speváka, cestovateľa a fotografa ako výpoveď o cestách po svete s odkazom na náš život, na naše podmienky, na Slovensko. Zároveň krst fotoknihy „Tretia planéta“.


KEITH HARING: FLOWERS

14. XII. 2018

Keith Haring /*1958 – †1990/ umelec, venoval sa graffiti a street- artu, aktivista, autor ikonických postáv vytvorených výraznou líniou.