Vianočný čas s Andym

Blíži sa čas Vianoc, pripomeňme si preto aj rané diela Andyho Warhola ako komerčného dizajnéra. Počas 50-tych rokov vytvoril niekoľko kresieb a grafík inšpirovaných práve týmto vianočným obdobím. Jeho rukou vzniklo mnoho pohľadníc pre svojich klientov. Vianočné pohľadnice vytvoril aj pre firmu Tiffany & Co., ktorá Andyho najznámejšie návrhy dodnes využíva…

Menej vieme o tom, ako umelec oslavoval Vianoce so svojou rodinou a priateľmi. Vzhľadom na to, že pochádzal zo skromných pomerov, darčeky boli v tejto rodine len ojedinelým artiklom a deti si ich, samozrejme, vážili. Tak ako sme my v súčasnosti zvyknutí na hojnosť, Andy vo svojom ranom veku túto možnosť nezažil. Aj to bolo jednou zo skutočnosti, ktoré Warhola poháňali, aby si vybudoval svoj americký sen a stal sa bohatým a slávnym. Svojou usilovnou prácou sa mu to podarilo docieliť. Jeho synovec Donald Warhola (syn Johna Warholu – Andyho staršieho brata) si spomína, ako im otec rozprával, že typickým darčekom, ktorý doma dostávali od svojich rodičov, bolo ovocie, napríklad pomaranč alebo banán. Je potrebné si uvedomiť, že to, čo bežne vidíme v obchodoch a je súčasťou našich každodenných životov, niekedy bolo veľmi vzácne. Tropické ovocie obzvlášť.

O Andym Warholovi vieme, že rád obdarúval darčekmi klientov, kamarátov alebo svojich blízkych. Donald počas návštev ujovho newyorského domu si spomína na Andyho malý výťah, ktorý používal ako skriňu a vytiahol z neho „darčeky“ pre svojich synovcov. Pamätá si na náramkové hodinky, ktoré dostal od strýka koncom 80. rokov a boli tiež vianočnými darčekmi pre Warholov personál. Jednoducho vyzerajúce hodinky – značky Swatch a Muratti – boli pre synovcov skvelým darčekom a potešením. Mysleli si, že sú „trendy“ a roky ich hrdo nosievali. Donald vlastní najmenej štyri takéto dary.

Darovanie rovnakých predmetov či už svojej rodine alebo zamestnancom poukazuje aj na Warholovu záľubu v zberateľstve. Dokonca po umelcovej smrti sa v jeho mestskom dome na adrese East 66th Street našlo 313 kusov rôznych typov hodiniek, ktoré často nosil na zápästí. Andy Warhol pochopil, že prístroj na meranie času nie je len užitočným zariadením, ale je aj výsadou postavenia v spoločenskej triede, akýmsi dekoratívnym prvkom, ktorý v sebe nesie istý pôvab – vyjadruje štýl a úroveň majiteľa. Najčastejšie bol Warhol spájaný so značkou hodiniek Cartier Tank a sám o nich povedal: „Nenosím hodinky Tank, aby som ukazoval čas. Vlastne ich ani nikdy nenatáčam. Nosím Tank, pretože to sú hodinky, ktoré sa majú nosiť!”

Donald Warhola: „Hodinky mám stále v nočnom stolíku, keď čistím zásuvku, raz za čas na ne natrafím a spomínam."

PaedDr. Veronika Turcmanovičová

Použité zdroje:

© Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborci­ach, 2022