Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach pokračuje v jesenno-zimnej edícii audiovizuálnej série pod názvom COVID-EO project/MMUAW 2.0.

Ďalšie video zo série približuje kontroverzné dielo, ktoré kráľ pop-artu vytvoril tesne pred svojou smrťou v roku 1987 a nazval ho – RED LENIN. Desať rokov predtým ho počas svojej návštevy Talianska inšpiroval motív kosákov a kladív, ktorý videl ako graffiti na stene. V tom istom roku vytvoril špeciálnu edíciu týchto kosákov a kladív, vďaka čomu sa dostal na zoznam FBI, ktorá ho sledovala v dôsledku dilemy jeho skutočnej politickej orientácie.

RED LENIN je desivou ikonou 20.storočia. Warhol ho vytvoril na pozadí dvoch farieb – červenej a čiernej a tým aj odlíšil edície. Leninova izolovaná tvár, sugestívne pôsobiaca ako duch, pozerá priamo na diváka – impozantne, nevyhnutne a desivo zároveň – zachytáva pohľad smerujúci všade a nikam. Lenin je vo Warholovom prevedení umelým konštruktom. Nedostatok detailov a farieb na obraze núti percipienta zamerať sa na tvár komunistického vodcu a konfrontovať sa s ňou. Upozorňuje na ním vytvorené, často fascinujúce hranice medzi politikmi a celebritami.

COVID-EO project približuje tvorbu svetoznámych umelcov, ktorých diela sa nachádzajú v expozíciách MMUAW (COVID-19). Tento multimediálny projekt vznikol v úzkej spolupráci Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, Fakulty umení TUKE, platformy MAO/DIG a MediaParku. Je súčasťou sprievodných koedukačných aktivít, ktoré nesú podnázov MMUAW 2.0 (Media art upgrade) a zároveň pozýva do expozícií jediného európskeho múzea Andyho Warhola.

  • speaker: Martin Cubjak / riaditeľ MMUAW
  • art concept: Richard Kitta, Martin Cubjak
  • kamera/strih: Dávid Kuriško, Ľuboš Oravec
  • grafika: Martin Kolčak
  • art directing: Richard Kitta, Tomáš Cižmárik
  • MMUAW © 2020
MMUAW 2.0: Andy Warhol/RED LENIN
20.01.2021