Láska k móde ako umeniu

Andy Warhol je autorom niektorých najikonickejších a najcharakteris­tickejších umeleckých diel na svete.

Svoju kariéru začal ako ilustrátor na voľnej nohe, pracoval pre množstvo popredných módnych a lifestylových časopisov v New Yorku. Jeho prvé ilustrácie demonštrovali ako veľmi mal rád módu, najmä reklamy pravidelne objavujúce sa v časopise New York Times vytvorené v spolupráci s obuvníckou spoločnosťou I. Miller & Sons. Ilustrácie vyrábal technikou blotted line, ktorej základom boli kresby tušom dokolorované farbami či doplnené odtlačkami pečiatok rôznych motívov. Množenie, sériovosť a opakovanie boli kľúčovými atribútmi v jeho umeleckej tvorbe. Nie je prekvapením, že spomedzi mnohých tvorivých počinov upriamil svoju pozornosť aj k textíliám. Podobne ako vo svojom umení, Andy vniesol do vzorov a motívov na látkach symboly Ameriky 50. a 60. rokov. Vytvoril hravé, náladové a žiarivé vzory odrážajúce pozitívnejšiu stránku života.

Ako jeho reputácia postupne rástla, umelcova tvorba opustila hranice ilustrácie a pokračovala v širokej škále aktivít vrátane grafiky, fotografie, filmu a ďalších. Nikdy neodmietol príležitosť pracovať s niekým novým, a tento prístup sa vyplatil, priniesol mu široký okruh kontaktov a priateľov v celom New Yorku.

V 50. rokoch navrhoval pre spoločnosť Fuller Fabrics sériu textílií s potlačou jedla, kvetov, hmyzu doplnených pestrými farbami. Ďalšie konkrétne návrhy textílií súvisiacich s jedlom umelec vytvoril pre svojho priateľa Stephena Brucea, majiteľa legendárnej newyorskej kaviarne Serendipity 3. Dokonca aj v 60. rokoch, keď Warholova kariéra pop-artového umelca bola na vzostupe, stále sa venoval móde a reprodukoval svoje kultové Campbell´s Soup Cans na šaty. Tie sa v New Yorku tešili veľkej obľube a stali sa veľmi žiadanými. Verejnosť natoľko zaujali, že vznikli šaty „Souper Dress“ (vyrobené zo zmesi celulózy a bavlny) s umelcovým dizajnom. Mohol si ich kúpiť ktokoľvek za 1 dolár a dve nálepky z polievky. Nie je prekvapením, že v súčasnosti patria k zberateľským predmetom (ich cena sa odhaduje od 5 500 až 25 000 USD).

Andy sa počas života stále zaujímal o módu a oslovovala ho až tak, že sa sám premenil na módnu ikonu spätú najmä so životom v New Yorku. Už počas 60. rokov si začal vytvárať svoj vlastný imidž a jeho nenapodobiteľný štýl je dnes rozpoznateľný ako v časoch jeho najväčšej slávy – tmavé slnečné okuliare, biele až strieborné vlasy, čiernobiele oblečenie, elegantná bunda a džínsy. Tento imidž prezentoval na mnohých večierkoch, ktoré navštevoval, vrátane hviezdnych nocí v Studio 54. Jeho charakteristický vzhľad sa stal vlastnou formou značky, čo mu pomohlo predávať sa ako komodita v čoraz komerčnejšom svete. V roku 1969 ďalej prehĺbil svoj vzťah k móde založením magazínu Interview. Pravidelne v ňom publikoval články i rozhovory o popredných návrhároch a najmä o celebritách.

Bývalý hlavný archivár The Andy Warhol Museum v Pittsburghu, Matt Wrbican raz povedal: „o Warholovi zostalo len veľmi málo vypovedaných príbehov, a textil je jedným z nich“.

Je teda dobrou správou, že vo Fashion and Textile Museum (Londýn) budú prezentované od 31. marca – 30. septembra 2023 fascinujúce textilné návrhy vplyvného pop-artového umelca Andyho Warhola. Výstava objavuje neznámy a prakticky nezaznamenaný svet textilných dizajnov z dielne tohto umelca. Textílie pochádzajúce z jeho ranej kariéry komerčného dizajnéra a ilustrátora v 50. a začiatkom 60. rokov sa dnes považujú za dôležitú súčasť jeho tvorby. Tieto návrhy značne zvýšili jeho schopnosti ako umelca, ktorý sa potom venoval zväčša realizácii zákaziek od klientov. Výstava obsahuje viac ako 45 ním vytvorených textilných vzorov. Tie zobrazujú celý rad farebných predmetov – zmrzlinové poháre, karamelové jablká, farebné gombíky, rozrezané citróny, chrobáky, motýle, rozkvitnuté kvety, praclíky či skákajúcich klaunov. Z niektorých látok sú na výstave vytvorené konkrétne kusy odevov.

Tesne pred otvorením výstavy bude uvedená kniha s názvom „Warhol: The Textiles“, venovaná komerčným textilným návrhom. Publikácia prináša nové svetlo na predtým nezdokumentovaný, ale dôležitý aspekt umelcovej tvorby – obsahuje ukážky rôznych textílií navrhnutých umelcom.

PaedDr. Veronika Turcmanovičová

© Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborci­ach, 2023