INAUGURÁCIA PORTFÓLIÍ ANDY WARHOL: FLASH – NOVEMBER 22 a KEITH HARING: FLOWERS

Portfólio diel FLASH od Andyho Warhola tvorí jedenásť screenprintov, ktoré zachytávajú udalosti prevzaté z novín a televízie v súvislosti s atentátom na amerického prezidenta J. F. Kennedyho. Atentát šokoval celý svet a Andy Warhol podáva ostrý pohľad na najšokujúcejšie správy či symboly od jeho spáchania 22. novembra 1963 až po deň pohrebu – 25. novembra 1963. Inšpiráciou preňho nebol samotný atentát, ale nepretržitý príval tlače a vysielania spravodajstva, pretože Warhola fascinovala všadeprítomná emocionálna sila médií. Vo svojich jedenástich dielach preskúmal traumatické skúsenosti z verejného atentátu na Kennedyho, pretože Američania sa s týmito emočne nabitými obrazmi stretávali takmer celodenne. Najskôr usmiaty Kennedy s manželkou v Dallase tesne pred výstrelom, potom Lee Harvey Oswald na policajnej stanici v Dallase, Oswaldova puška či známe výroky v agentúrnych správach – aj tieto situácie zachytil Warhol vo svojom portfóliu.
Portfólio FLASH je Warholovým unikátnym vizuálnym dokumentom jednej z najsledovanejších udalostí 20. storočia. Predmetné portfólio je unikátne aj tým, že na Slovensku ešte nikdy nebolo vystavované.

Portfólio diel FLOWERS od Keitha Haringa bolo jedno z jeho posledných vytvorených predtým ako predčasne zomrel. Je to séria piatich monumentálnych diel s témou kvetov, v ktorých sa vrátil k obdobiu svojich prvých graffity a takouto výtvarnou retrospektívou opustil čisté línie svojich predošlých diel v dôsledku vyrovnávania sa s úzkosťou človeka, ktorý vie, že jeho život sa postupne končí. Odkvapkávajúce farby z obrazov, ich trhavosť a kontrastnosť v kombinácii s hravou kompozíciou kvetov dokonale reprezentujú stav, ktorý Keith Haring s najväčšou pravdepodobnosťou cítil, keď zomieral na AIDS. Jeho život sa skončil 16. februára 1990 vo veku 31 rokov. Patril, podobne ako Jean-Michel Basquiat, k tým umelcom, ktorí žili krátko, ale kričali silno. Jeho osobitý štýl tvorby má dodnes ikonický status a jeho pop-art je významnou inšpiráciou aj v súčasnom umení. Podobne ako Warholovo portfólio FLASH aj Haringove FLOWERS majú na Slovensku svoju výstavnú premiéru – v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. …panta rhei.