22. február 1987

Tento dátum sa stal Andymu Warholovi osudným. Jeho život vyhasol vo veku 58 rokov o 6:32 ráno. Pozrime sa bližšie na okolnosti jeho úmrtia. Warhol 20. februára 1987 prišiel do nemocnice kvôli operácii žlčníka. Po nej nečakane zomrel na zástavu srdca.

Avšak treba si uvedomiť, že Warhol túto operáciu dlhšie odkladal. Bolo to spôsobené jeho fóbiami, potom ako prežil atentát z 3. júna 1968 – bál sa lekárov, nemocníc a trpel aj strachom zo smrti. Na pohotovosti ho vtedy vyhlásili za mŕtveho, mal poškodených deväť vnútorných orgánov. Zranenia po dvoch zásahoch z pištole Valerie Solasanovej boli také vážne, že lekári mu museli otvoriť hrudník a masírovať srdce, aby ho oživili. Po tomto incidente trpel mnohými zdravotnými problémami napr. nosil sťahovací korzet pomáhajúci spevňovať telo, pretože zničené brušné svaly už to nedokázali. Zotavovanie zo strelných zranení trvalo večnosť a nikdy sa už z neho úplne nedostal. Zostali mu aj celoživotné problémy s jedením a prehĺtaním, čo možno pozorovať napr. na videu „Andy Warhol Eating a Hamburger“ z roku 1982.

Vzhľadom na to, že operáciu dlho odkladal, jeho ťažkosti so žlčníkom sa stali vážnym problémom. Už nešlo o obyčajnú rutinnú operáciu, ale nevyhnutnosť. Zdalo sa, že operácia prebehla dobre. Warhol dokonca večer po operácii telefonoval zo svojej nemocničnej izby. Vyzeral v poriadku, keď ho o 4:00 ráno skontrolovala zdravotná sestra, no o dve hodiny neskôr zistila, že je modrý a nereaguje – resuscitačné snahy zlyhali. Pitva dospela k záveru, že príčinou smrti bola „ventrikulárna fibrilácia“ spojená so zástavou srdca.

Po nečakanej smrti Andyho Warhola rodina zažalovala nemocnicu za zanedbanie povinnej starostlivosti. Počas súdneho sporu jeho rodina uviedla, že pri operácii bol „nadmerne hydratovaný“. Predložené dôkazy ukázali, že zdravotný personál napumpoval do umelcovho tela príliš veľa tekutín – infúzie, čo vyvolalo vnútorný tlak a následne spôsobilo zlyhanie srdca. Prípad sa vyriešil mimosúdnou cestou a došlo k finančnej kompenzácii v podobe 3 miliónov dolárov. Život to umelcovi nevrátilo, ale zanechal po sebe umenie, ktoré ovplyvnilo celý svet.

Warholov strach zo smrti možno identifikovať v umelcových dielach, ako sú napr. Skull (1976) predstavujúce ľudskú lebku ako symbol smrti, tá tiež môže evokovať pominuteľnosť a krehkosť ľudského života.

PaedDr. Veronika Turcmanovičová

© Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborci­ach, 2023