Map of museum

Andy Warhol műveinek állandó kiállítása

Egy egyedi koncepcióval rendelkező tárlat egész Európában. A gyűjtemény az Andy Warhol által használt, értékes autentikus anyagokból és műtárgyakból tevődik össze, amelyeket a művész leszármazottaitól és hozzá közelálló emberektől sikerült begyűjteni vagy kikölcsönözni, továbbá olyan okiratokból és rekvizitumokból áll, amelyek a művész rutén származását igazolják. A legértékesebb kiállítási tárgyak közé tartozik egy ingecske, amelyben Júlia és Andrej Warhola gyermekeit – Pault, Johnt és Andyt – megkeresztelték. A látogatók megtekinthetik itt Andy személyes dolgait – a művész autentikus fényképezőgépét, kazettás magnetofonját, napszemüvegét, imakönyvét és ruháit. Az Andy Warhol származását bemutató állandó kiállításon a következő okiratok is bemutatásra kerülnek:

  • Autentikus okirat, amelyben Andy Warhol lemondott a szülei szülőfalujában, Mikóban lévő ingatlanjainak az öröklési jogáról,
  • a művész származását igazoló, 1947-ben kiállított okirat,
  • Andy Warhol halotti anyakönyvi kivonatának másolata,
  • Andy gyerekkorát, testvéreit, édesapját, édesanyját és rokonait megörökítő képek,
  • ima Andyért.

Ezt a kiállítást Paul Warhola és fia James művei is gazdagítják. Andy Warhol legidősebb testvére, Paul, amatőr képzőművész volt. Pittsburgh közelében, egy farmon élt. A műveit képzőművészeti kísérletezéseknek tekinthetjük, mert a sokszínű, díszes képeit tyúkláb-lenyomatok formájában készítette, különböző színes alapfelületekre. A fia James Warhola hivatásos képzőművészként gyermekkönyv-illusztrációval foglalkozik. Ezen a kiállításon két, Az újkori gladiátor és A varázsló műhelye című olajfestményével mutatkozik be.

A kiállítást még kiegészíti a múzeum megalapítása céljából 1989-ben Michal Cihlář képzőművész és Aleš Najbrt színész által szervezett aláírás gyűjtési kampány dokumentációja is, amelyet többek között a politikai és kulturális élet számos egyénisége is aláírt, akik között szerepelt Václav Havel egykori államfő és Milan Knížák zenész és képzőművész is.


Andy Warhol műveinek állandó kiállítása

A tárlat a múzeum legterjedelmesebb és legpresztízsebb része. Andy Warhol alkotásait mutatja be. A kiállítás a múzeumnak a New York-i székhelyű Andy Warhol Vizuális Művészetek Alapítványa által kölcsönzött művekből, magángyűjtők gyűjteményeiből és a múzeum saját tulajdonában lévő művekből tevődik össze. A látogatók számára a kiállítás konceptuális gondolata a pop-art szellemében értelmezhető. A műalkotások tapétázott falakon kerültek elhelyezésre, amelyekkel szimbiózisban vannak és egységes vizuális egységet alkotnak.

A kiállítás konceptuálisan oly módon került kialakításra, hogy teret kapjon benne a művész összes alkotói időszaka, beleértve a művész domináns képzőművészeti témáit is, mint például az Amerikai halál, a Művészet a művészetből és az ismert személyiségek portréi. Megtalálhatók itt legismertebb művei, mint például a Campbell levesek, Marilyn, vagy a Camouflage, valamint a Flowers (Black and White), vagy Warholnak a pop-art időszaka előtti művészetét képviselő, “In the Bottom of My Garden” című színes tollrajzát.

A múzeum tulajdonában van az Andy Warhol´s Interview folyóirat két száma – 1974 novemberében és decemberében adták ki őket. Az egyiket a művész saját kezű aláírásával látta el. A kiállításon látható egy 1986-os kiadású folyóirat is, szintén Andy Warhol aláírásával.

A televízió képernyőjén klipekben láthatók Warhol filmjei, a „Screen Test“ és a „Warhol eating a Hamburger“ valamint az Andy Warhol TV New York-i expozíciójának eredeti gyorsított verziója.

A kiállítást Andy Warhol autentikus ruhadarabjai egészítik ki – pl. látható itt a művész kígyóbőr bundája, zakója, inge és nyakkendője.

A Street-art vs. Pop-art állandó kiállítás

A múzeum legújabb tárlata. Olyan jelentős művészek műveit mutatja be, akik személyesen ismerték Andy Warholt és akik ihletet merítettek az alkotásaiból vagy közvetlenül az ő művészi mondanivalójához kötődtek. A látogatóknak ezen a kiállításon többek közöt lehetőségük nyílik arra is, hogy megtekintsék olyan jeles szerzők műalkotásait is, mint Keith Haring, Roy Lichtenstein, Robert Indiana, Jean -Michel Basquiat, Bambi, Poppy és még mások. A kiállítás a maga nemében egyedülálló.

A kiállítást vizuálisan Jitka Kopejtková prágai fotósnak és képzőművésznek a street-art ihlette, workshopokon készült plakát kompozíciói egészítik ki. A kiállítóterem falait Radek Repický szlovák képzőművész grafikai kompozíciója díszíti.

Ennek a tárlatnak a hangulatát a Banksy – Exit Throught The Gift Shop című film alakítja ki, amely betekintést nyújt a street-art művészek világába és feltérképezi az alkotásaikat.

Blanka Jakubčíková állandó kiállítása olyan nők életnagyságon felüli portréjaiból áll, amelyek hatással voltak Andy Warhol életére és alkotására, és ihletet adtak a szerzőnek a kiállítás létrehozásához. A szerző a portrékat a Mezőlaborci munkásságának ideje alatt készítette, közvetlenül a múzeum területén. A kiállítás csak kérésre tekinthető meg, lektori kísérettel.

A kortárs művészet időszaki kiállításainak termei. Aktuális rendezvények.

Többet olvashat az és a múzeumról