KEITH HARING – Radiant World/Žiarivý svet od 21.07. – 15.10.2020 v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach

Umenie je pre všetkých

  • Keith Haring bol fenomenálnou osobnosťou americkej undergroundovej scény 80. rokov minulého storočia. Aj keď je známy najmä svojimi farebnými dielami a ikonickými motívmi, akými sú napríklad „žiariace dieťa“ alebo „štekajúci pes“, veľká časť jeho diel reagovala na súčasné spoločenské a politické udalosti. Reflektoval v nich napríklad zápas o koniec Apartheidu, epidémiu AIDSu či problematiku drogovo závislých ľudí. Inšpirovaný graffiti umelcami začal ako jeden z prvých kresliť kriedou na staniciach metra v New Yorku, čím vypĺňal prázdne priestory medzi plagátmi. Jeho cieľom bolo sprostredkovať umenie každému a práve tieto typy diel na verejných priestranstvách mu umožnili ich interakciu s rôznorodým publikom.

Keith Haring: „Všetci ľudia sa v jednej chvíli zastavili a pozreli na obrovskú kresbu a mnohí z nich dychtivo komentovali svoje pocity k nej. Bolo to prvýkrát, čo som si uvedomil, koľko ľudí by si mohlo užiť umenie, keby dostali príležitosť. Neboli to ľudia, ktorých som videl v múzeách alebo galériách, ale bol to prierez ľudstva, ktorý presahoval akékoľvek hranice.“

Celebritný East Village

  • Jeho základným teritóriom v New Yorku bola štvrť East Village – miestna časť Manhattanu – známa ako rodisko mnohých umeleckých hnutí. Mal veľký spoločenský okruh, do ktorého patrili rôzni umelci a interpreti vrátane Madonny, Jean-Michela Basquiata a Andyho Warhola, s ktorými aj často spolupracoval. S rastúcim uznaním a popularitou sa jeho spolupráca rozšírila o ďalších umelcov, hudobníkov a módnych návrhárov ako sú Vivienne Westwood a Malcolm McLaren. Jeho spolupráca s Grace Jones inovatívne kombinovala umenie a módu, keď telo umelkyne pomaľoval svojimi graffiti pre jej hudobné vystúpenia.

Keith Haring Foundation

  • Založil ju v roku 1989, necelý rok potom, ako mu bol diagnostikovaný vírus HIV. Populárnosť svojej osoby využil ako platformu pre zvýšenie informovanosti o AIDS, ktorý mal v tom čase hrôzostrašné prirovnanie – rakovina homosexuálov. Vytvoril známy plagát Ignorácia = Strach o výzvach, ktorým musia čeliť ľudia s touto chorobou. Nadáciu založil, aby mohol osloviť čo najväčší počet ľudí a poskytnúť financovanie na podporu vzdelávania a výskumu v oblasti tejto smrteľnej choroby. V súčasnosti Nadácia Keitha Haringa naďalej plní jeho želania podporou charitatívnych projektov, v boji proti AIDS, spravuje jeho pozostalosť a autorské práva.

16. februára 1990 zomrel Keith Haring vo veku 31 rokov na AIDS. Jeho figurálny prístup k tvorbe bol v kontexte inšpiratívnych presahov od expresionizmu až po pop-art výnimočným krokom vpred. Tým, ako pracoval vo svojich dielach s jednoduchosťou, zdanlivou ľahkomyseľnosťou, humorom a iróniou, vytvoril neprehliadnuteľný výtvarný prejav plný originálnej zásoby symbolov, ktoré sú ihneď rozoznateľné a evokujúce. Haring je vizuálne úderný, s konkrétnymi kultúrnymi, spoločenskými či politickými odkazmi, ktoré sa demonštrujú jasne či už sofistikovaným divákom alebo iba okoloidúcim.

Timothy Leary o Haringovi: „Vidím v ňom archetypálneho umelca dvadsiateho prvého storočia.“

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach vystavuje viac ako 40 originálnych diel Keitha Haringa. Je to zatiaľ najväčšia expozícia diel umelca na Slovensku, zostavená z piatich portfólií vytvorených v rokoch 1989 až 1990: Icons 2×, White Icons, The Story of Red and Blue a Flowers. Reflektujú jeho posledné obdobie tvorby a sú výsledkom dvojročnej snahy múzea manažovať rozšírenie expozícií aj o ďalších svetových umelcov, ktorí buď priamo spolupracovali s Andym Warholom, alebo časť ich tvorby sa ním inšpiruje.

Martin Cubjak, riaditeľ MMUAW

poster_MMUAW-Haring